•  بیوشیمی پزشکی
    مدیر گروه
    دکتر عباس صاحبقدم لطفی

آمار و اطلاعات

تاریخچه و فعالیتهای علمی-پژوهشی

گروه بیوشیمی بالینی همزمان با تاسیس دانشگاه تربیت مدرس در سال 1362ابتدا با نام "گروه پزشکی" شروع به فعالیت نمود. اولین اعضای هیات علمی گروه شامل مدرسین بیوشیمی از اعضای هییت علمی سایر دانشگاه ها و گروه های آموزشی بودند که اسامی آنها از این قرار است: مرحوم دکتر ملک نیا، مرحوم دکتر فرزامی، مرحوم دکتر تقی خانی، دکتر امیر رسولی، دکتر نورمحمدی، مرحوم دکتر محمدیها، دکتر علی اصغر مشتاقی، دکتر اوجی و برخی دیگر از اساتید بنام.
نخستین اساتیدی که به صورت رسمی جذب گروه شدند از این قرار است: مرحوم دکتر محمد تقی خانی-دکتر عباس صاحبقدم لطفی- دکتر عبدالامیرعلامه-دکتر مریم جلالی- دکتر فاطمه صغری کرمی تهرانی- دکتر محمد جوادرسایی- دکتر سیده زهرا بطحایی -دکتر سید علیرضا مصباح نمین.
پیوستن اعضاء هییت علمی تمام وقت به گروه باعث شد تا اساتید بر اساس گرایشهای تخصصی به فعالیتهای آموزشی و پژوهشی ادامه دهند. بموازات آن آزمایشگاههای تخصصی و فوق تخصصی در زمینه های مختلف بیوشیمی بالینی در گروه شکل گرفت.
تجهیزات این آزمایشگاهها با حمایتهای دانشگاه تربیت مدرس و همچنین گرانتهای پژوهشی اعضاء از ستادها و نهادهای وابسته به ریاست جمهوری و وزارت بهداشت-درمان و آموزش پزشکی و غیره خریداری شد.
فعالیتهای آموزشی گروه در بدو تاسیس با مقطع کارشناسی ارشد بیوشیمی بالینی بود که در سالهای بعد فعالیت گروه در آموزش دوره های دکتری تخصصی و پسادکترا
اسامی مدیران آموزشی گروه از ابتدا تاکنون و دوره زمانی مدیریت آنها از این قرار است:

  • دکتر محمد تقی خانی 1365-1362
  • دکتر هوشنگ امیر رسولی 1367-1365
  • دکتر ناصر ملک نیا -1371تا 1367
  • دکتر عبدالامیر علامه 1376 تا 1371 (دو دوره)
  • دکتر فاطمه صغری کرمی تهرانی 1379-1376
  • دکتر عباس صاحبقدم لطفی1381-1379
  • دکتر سیده زهرا بطحایی 1383-1381
  • دکتر سید علیرضا مصباح نمین1390-1383
  • دکتر محمد تقی خانی 1392 تا 1390
  • دکتر سید علیرضا مصباح نمین 1394-1392
  • دکتر محمد جواد رسایی 1397 تا 1394
  • دکتر عبدالامیر علامه 1397-تاکنون
رسالت و اهداف گروه

گروه بیوشیمی بالینی به عنوان یکی از گروه‌های با سابقه دانشکده علوم پزشکی رسالت و اهداف ذیل را در راستای اسناد و برنامه‌های بالادستی دانشگاه و آموزش عالی با مشارکت اعضای هیئت‌علمی گروه ترسیم نموده که در آن جهت برنامه‌ریزی‌شده است.

  • استفاده از کلیه ظرفیت‌های علمی و امکانات آزمایشگاهی جهت آموزش و تربیت دانشجویان کارشناسی ارشد و دکتری به عنوان نیروهای متخصص و متعهد برای خدمت در مراکز آموزشی، پژوهشی و آزمایشگاه‌های تشخیص طبی کشور
  • انجام پروژه‌های تحقیقاتی با اولویت نیازهای جامعه در زمینه‌ نظام سلامت از جمله توسعه روش‌های تشخیص‌ بیوشیمیایی و مولکولی با همکاری دانشجویان و نیروهای متخصص
  • تربیت دانش‌آموختگان در راستای توسعه فناوری‌های نوین و توانایی تبدیل نتایج پژوهش به فناوری‌ها و دستاوردهای موردنیاز جامعه در شرکت‌های دانش‌بنیان و آزمایشگاه‌های تشخیص طبی
  • توسعه روابط علمی – تحقیقاتی بین دانشگاهی و بین گروهی با دانشگاه‌ها و گروه‌های داخلی و خارجی از طریق جذب و تربیت داوطلبان خارج از کشور به‌ویژه کشورهای همسایه و پذیرش دانشجویان مشترک در مقاطع تحصیلات تکمیلی و نیز تشکیل تیم‌های تحقیقاتی و انجام پژوهش‌های مشترک
کارشناسان گروه بیوشیمی از بدو تاسیس گروه بیوشیمی عبارتند از :
  • خانم پوراندخت عضدی فر از سال ۱۳۷۲-۱۳۶۶ با مدرک کارشناسی شیمی به عنوان مسئول آزمایشگاه استخدام رسمی شدند و در گروه مشغول بکار بودند.
  • خانم اعظم افشارنادری با مدرک کارشناسی شیمی در سال ۱۳۶۸ به عنوان مسئول آزمایشگاه در گروه بیوشیمی استخدام رسمی و در سال ۱۳۹۹ بازنشسته شدند.
  • آقای مهدی صالحی با مدرک کاردانی علوم آزمایشگاهی از سال ۱۳۶۹-۱۳۶۶ به صورت پیمانی استخدام با گروه همکاری داشتند.
  • آقای حسن زاده با مدرک کاردانی علوم آزمایشگاهی از سال ۱۳۶۹-۱۳۶۶ بعنوان کارشناس پیمانی با گروه همکاری داشتند.
  • خانم سهیلا بناصادق با مدرک کارشناسی زیست شناسی از سال ۱۳۷۰ به عنوان کارشناس آزمایشگاه در گروه بیوشیمی به صورت رسمی مشغول بکار بودند
  • خانم بتول اعتمادی کیا با مدرک کارشناسی شیمی به عنوان کارشناس آزمایشگاه وبا ۸ سال سابقه کار در دانشگاه رازی از سال ۷۸ به گروه بیوشیمی پیوستند و در پایان سال ۹۶ بازنشسته شدند.
  • خانم محدثه فراهانی با مدرک کارشناسی علوم آزمایشگاهی و کارشناسی ارشد ایمونولوژی از سال ۱۳۹۹ تاکنون در گروه بیوشیمی مشغول به کار هستند.
دستاوردهای علمی و تاثیرگذار گروه

از ابتدای تاسیس تا کنون: بزرگترین دستاورد و افتخار گروه دانش آموختگان فرهیخته و متخصص هستند که در بالاترین مرتبه علمی و تعهد در سایر دانشگاهها و مراکز علمی آموزشی و بهداشتی درمانی مشغول خدمت هستند. بعلاوه اینکه بر اساس رتبه بندیهای علمی-پژوهشی کشور و نهاد های بین المللی اعضاء هیآت علمی این گروه از فرهیختگان ومحققیق برجسته در حوزه علوم پایه پزشکی هستند. از بدو تاسیس این گروه افتخارات و جوایز ملی متعددی زیادی را به ارمغان آوردند. از آن جمله می‮توان به انتخاب این اساتید به عنوان برگزیده جشنواره هایی نظیر جشنواره پزشکی رازی و کتاب سال جمهوری اسلامی و همچنین بیش از ۰۲ موردثبت اختراع در حوزه های علوم پایه پزشکی - زیست فناوری و سلولهای بنیادی اشاره نمود. اعضای هیات علمی گروه در تالیف و تدوین حدود پنج کتاب که توسط انتشاراتی های معتبر داخلی به چاپ رسیده شرکت داشته اند. همچنین به عنوان ادیتور در تالیف و تدوین چند کتاب و/یا فصولی از دائره المعارف ها و کتبی که توسط انتشاراتی های بین المللی از جمله الزویر/ آکادمیک پرس، اشپرینگر و استودیو پرس را می‮توان نام برد، فعالیت داشته اند.‬‬‬‬
گروه بیوشیمی بالینی افتخار دارد اولین گنگره ملی بیوشیمی پس از پیروزی انقلاب اسلامی را در اردیبهشت سال ۱۳۷۰ در دانشگاه تربیت مدرس برگزار نماید. همچنین گروه در سال ۱۳۸۴ میزبانی هشتمین کنگره سراسری بیوشیمی و اولین کنگره بین المللی بیوشیمی و بیولوژی مولکولی را بعهده بگیرد.
علاوه بر اینها، گروه در برگزاری سمپوزیوم های علمی و سمینارهای یک روزه با دعوت از اساتید به نام داخل و خارج از کشور فعالیت داشته و دارد. به این ترتیب از جهت همکاریهای بین المللی گروه بسیار فعال است.
گروه بیوشیمی بالینی بمنظور بهره مندی از امکانات و تجربیات بالینی بطور مستقیم با بیمارستان ها و مراکز آموزشی-پژوهشی و همچنین آزمایشگاههای تشخیص طبی بزرگ همکاری و مشارکت دارد. برخی از این همکاریها از این قرار است:
الف: برگزاری دوره های کارورزی بالینی
ب: برگزاری کلاسهای عملی بالینی
ج: اجرای طرحهای پژوهشی مشترک و انتشار مقالات مشترک
د: برگزاری دوره ها آموزشی-پژوهشی و همایشهای علمی
لذا علیرغم نداشتن بیمارستان مستقل؛ کلیه دوره های کارورزی دانشجویان این گروه مطابق سرفصل مصوب وزارت بهداشت در بیمارستان شریعتی، مرکز طبی کودکان، سازمان انتقال خون ایران، و غیره برگزار شده و می شود. همچنین همکاران هیآت علمی گروه طرحهای تحقیقاتی متعددی با همکاران پزشک و متخصصین بالینی در بیمارستانهای امام خمینی، دکتر شریعتی، شهید لبافی نژاد، طالقانی، و غیره تا کنون اجرا کرده اند. بنابراین، گروه دارای مقالات مشترک متعدد در زمینه بیوشیمی بالینی در مجلات بسیار معتبر علمی است با مراکز بالینی کشور به چاپ باشد.
کارگاههای مختلف مقاله نویسی و اخلاق نیز توسط اعضای هیات علمی این گروه در دانشگاههای علوم پزشکی متفاوتی از جمله، زنجان، البرز، تهران و غیره برگزار شده است.
فعالیتهای پژوهشی در گروه بیوشیمی پزشکی درسه بخش اساسی مورد توجه می باشد.

الف : مطالعات بیماریها

  1. مطالعات سرطان
  2. مطالعات دیابت
  3. مطالعات درد
  4. مطالعات بیماریهای عصبی
  5. مطالعات پلی مورفیسم
  6. اختلالات هورمونی
  7. طراحی کیتهای تشخیصی و بالینی

ب: تکنیکهای موجود و به کاررفته

  1. بیوفیزیکی وبیوشیمیایی
  2. ملکولار بیولوژی
  3. سلولی ملکولی
  4. پروتئومیکس
  5. ایمونو شیمیایی
  6. نانو تکنولوژی
  7. بیوتکنولوژی

ج- دستگاهای موجود در گروه

  1. اسپکتروفتو متر
  2. فلوئوریمتر
  3. لومینومتر
  4. الایزاریدر
  5. اتو انالایزر
  6. اتمیک ابسوربشن
  7. HPLC
  8. GC
  9. PCR واجزاء کامل
  10. Gel Ducument
  11. الکترو فورز وانواع آن
  12. کنداکتومتر
  13. انواع کرومات گرافی ستونی وکاغذی و لایه نازک
  14. Real Time PCR
  15. نانو دراپ
  16. هموژنایزر مکانیکی – اولتراسونیک
  17. Circular Dichroism (CD)
  18. فریز درایر
  19. سانتریفوژ- میکرو فیوژ
  20. نواع سیستم‌های فیلتراسیون و اولترا فیلتراسیون
  21. میکروسکوپ، انکوباتور و یخچال
  22. فریزر -۸۰ – PH متر – ترازو- آون – انواع شیکر – بن ماری جوش و ۳۷ºC
اطلاعات تکمیلی گروه