متن کامل خبر


 
غنی سازی زیستی کلسیم و آهن در گیاهان با آب مغناطیده

خلاصه خبر: امکان سنجی غنی سازی زیستی کلسیم و آهن در برخی گیاهان زراعی پرمصرف با آب مغناطیده توسط محققان کشور انجام شد.

امکان سنجی غنی سازی زیستی کلسیم و آهن در برخی گیاهان زراعی پرمصرف با آب مغناطیده توسط محققان کشور انجام شد.
فائزه قناتی عضو هیات علمی دانشگاه و مجری این پروژه به خبرنگار ما گفت: این طرح پژوهشی با پشتیبانی صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری اجرا شده است.
وی اظهار داشت: کمبود آهن و کلسیم یکی از بیماری های نقص مواد غذایی شایع و بسیار جدی است که سلامتی بشر را در جهان تهدید کرده و میلیاردها انسان را تحت تاثیر قرار داده است، بسیاری از بیماری های فیزیولوژیکی مانند آنمی و بیماری های neurodegenerative از کمبود آهن ناشی می شوند.
قناتی ادامه داد: همچنین پوکی استخوان و شیوع آن در جمعیت سالمندان جامعه و نرمی استخوان درکودکان زیر 12سال به دلیل کمبود کلسیم است، کمبود آهن بیشتر کودکان زیر 5 سال و زنان در سنین باروری را در کشورهای در حال توسعه تحت تاثیر قرار می دهد، در این رابطه، غنی سازی زیستی موادغذایی یک رهیافت مناسب برای مقابله با کمبود آهن و کلسیم است که معمولا به صورت افزودنی به مواد غذایی و به ویژه آرد گندم اضافه می شود.
وی گفت: این افزودنی ها از لحاظ زیستی برای سیستم گوارش انسان قابل دسترس نیستند و یا ممکن است اثرات منفی نیز داشته باشد، برای مثال در افرادی که حامل تومورهای پیش سرطانی هستند، افزایش مقدار فولیک اسید بیش از حد نیاز و طبیعی خطر بروز و رشد سرطان را تشدید می کند.
به گفته وی، تحریک گیاهان با استفاده از میدان های مغناطیسی یکی از روش های ایمن و کارا جهت افزایش کمیت و کیفیت عملکرد و غنی سازی زیستی محصولات زراعی است، از آنجا که آب به علت خواص مولکول های خود می تواند تحت تاثیر میدان مغناطیسی قرار گیرد و بیش از 75درصد وزن سلول گیاهی را نیز به خود اختصاص می دهد، این احتمال وجود دارد که بتوان حداقل بخشی از تاثیرات میدان مغناطیسی بر گیاهان را از طریق تاثیر بر مولکول های آب به گیاهان اعمال کرد.
قناتی با اشاره به این که آب مغناطیسی شده به علت کشش سطحی کمتر، حلالیت بالایی دارد، بیان کرد: به نظر می رسد که افزایش حلالیت آب بتواند توانایی گیاه را برای جذب یون ها و عناصر معدنی همچون کلسیم و آهن افزایش دهد که حاصل این پدیده افزایش قدرت جذب عناصر تغذیه ای در گیاهان آبیاری شده با آب مغناطیسی خواهد بود.
وی افزود: تاکنون بر مبنای مطالعات مجریان، آبیاری با آب مغناطیسی توانسته است درصد جذب کلسیم و آهن از خاک توسط ریشه گیاه و ارسال آن به اندامهای هوایی و قابل خوراک را در برخی گیاهان نشان دهد، هدف این طرح سنجش احتمال وقوع پدیده مشابه در سایر گیاهان پرمصرف و دستیابی به یک روش کم هزینه، ارزان، بی خطر (به لحاظ عدم استفاده از کود در زمین یا افزودن دستی آهن و کلسیم به فراورده گیاهی) است.
عضو هئیت علمی دانشگاه با اشاره به اینکه در تحقیق حاضرتاثیر آب مغناطیده بر فیزیولوژی جذب عناصرمعدنی به ویژه کلسیم وآهن درگیاهان زراعی پر مصرف (نظیر گندم، برنج، ذرت و برخی سبزیجات) بررسی شد، گفت: هدف پروژه امکان سنجی غنی سازی زیستی فراورده های گیاهی بود، جهت اطمینان از عدم اثرات سوء گیاهان غنی شده بر انسان، تاثیر عصاره این گیاهان و فراورده های آن ها در سطوح سلولی (in vitro) و مدل های جانوری (in vivo) بررسی شد


5 مرداد 1395 / تعداد نمایش : 2814